Kupujemy suszarkę do owoców i warzyw

Suszarka do żywności, m.in. owoców czy grzybów to wydatek, który naprawdę się opłaca. Jeśli w naszym domu dużo się gotuje, przygotowuje się przetwory czy zbiera grzyby, suszarka z pewnością znacznie ułatwi nam kuchenną codzienność. Pozwoli także na znacznie tańsze przygotowanie suszonych owoców i grzybów, które zimą wzbogacą nasze potrawy, nie tylko te świąteczne.

Suszarka do żywności wielu z nas kojarzy się przede wszystkim z suszeniem grzybów i przygotowywaniem zapasów na święta. Jednak takie urządzenie pozwala na szybkie przygotowanie  zdrowych przekąsek, które mogą towarzyszyć nam i naszym dzieciom również na co dzień. Mowa przede wszystkim o zdrowych chipsach – głównie suszonych owocach. Suszarka szybko poradzi sobie np. z suszeniem chrupiących jabłek, bananów czy moreli. Można suszyć w niej także warzywa, np. pomidory, warzywa korzeniowe czy zioła. Na co zwrócić uwagę podczas kupowania suszarki do żywności?

Wielkość i konstrukcja sit

Każda z dostępnych na rynku suszarek do owoców i warzyw składa się z sit. Najczęściej okrągłych lub – zdecydowanie rzadziej – prostokątnych. Okrągłe sita ułatwiają cyrkulację powietrza.

W najmniejszych modelach może być takich sit zaledwie trzy, w największych dziewięć. Są jednak i takie suszarki do żywności, które mają nawet 12 sit. Przed zakupem warto więc zastanowić się, jakie są nasze potrzeby. Jak często będziemy używać suszarki i jak dużo owoców, warzyw, ziół czy grzybów będziemy chcieli jednorazowo wysuszyć. Jeśli w rodzinie są zapaleni grzybiarze, lepiej będzie od razu zdecydować się na nieco większy model, który pozwoli na sprawne opanowanie nawet dużych zbiorów.

Ponieważ średnica sit bywa różna – waha się w przedziale 26-33 cm, niektórzy producenci podają dla ułatwienia pojemność suszarki w litrach. Ta wynosi zwykle kilka (w przypadku niewielkich urządzeń) lub kilkanaście, maksymalnie 16  litrów. W większości modeli ilość sit można dowolnie modyfikować, w zależności od tego jak dużo produktów mamy do wysuszenia (lub gdy zaczynają zmniejszać swoją objętość). W zależności od modelu i producenta również wysokość sit może znacznie się dość znacznie wahać. Najczęściej sita suszarek do żywności mają od 2,5 do 5 cm wysokości. To bardzo ważny parametr, ponieważ na zbyt niskich sitach nie wysuszymy niektórych owoców, np. dużych gruszek pokrojonych w połówki czy większych grzybów. Ułatwieniem może być, oferowana przez niektórych producentów, ręczna regulacja wysokości sit.

Przykładowe ceny suszarek do żywności:

Suszarka do grzybów, ziół i owoców marki Concept składająca się z 9 sit, cena ok. 250 zł

Suszarka FD1000 Zelmer, cena ok. 140 zł

Suszarka Browin z wentylatorem, cena ok. 140 zł

Suszarka do grzybów Camry CR 6653 (prostokątna), cena ok. 180 zł

Jakie sita wybrać?

Bardzo istotna jest też konstrukcja sit. Większość suszarek do owoców i warzyw wyposażona jest w sita zbudowane z drobnej siatki lub plastikowej kratki. Taka budowa sit ułatwia cyrkulację powietrza i przyspiesza proces suszenia. Utrudnia jednak ich czyszczenie – w przeciwieństwie do sit z siatki zdecydowanie łatwiej będzie utrzymać w czystości sita zbudowane z płaskiej, plastikowej kratki. Podczas zakupu warto zwrócić także uwagę na to, czy poszczególne elementy suszarki można myć w zmywarce. Taka możliwość nie tylko ułatwi nam czyszczenie suszarki, która dość mocno się brudzi. Będzie też cenną wskazówką dotyczącą jakości tworzywa, z którego wykonane jest urządzenie.

Kolejnym, istotnym elementem jest kolor sit. Zdecydowanie lepsze są sita bezbarwne. Dzięki nim będziemy mogli na bieżąco kontrolować proces suszenia owoców, warzyw czy grzybów. Niektóre modele zbudowane są w całości z transparentnego tworzywa.

Przykładowe ceny suszarek do żywności:

Suszarka Niewiadów Country Line, cena ok. 100 zł

Suszarka do owoców i grzybów Severin, cena ok. 140 zł

Suszarka MDM MSG-05, cena ok. 120 zł

Suszarka rotacyjna Concept SO-1080, cena ok. 250 zł

Moc suszarki i prędkość suszenia

Moc suszarek do owoców i warzyw jest mocno zróżnicowana. Warto zwrócić na to uwagę, ponieważ większa moc oznacza szybsze suszenie produktów. Moc najpopularniejszych suszarek do użytku domowego waha się najczęściej w przedziale od 300 do 400 W. Dostępne są także suszarki o znacznie większej mocy, nawet 700 W. Większa moc oznacza też większe zużycie prądu. Podczas zakupów warto jednak pamiętać o tym, że suszenie owoców, warzyw czy grzybów to proces bardzo czasochłonny. W zależności od zawartości wody w danym produkcie, suszenie może trwać od kilku do – nawet – ponad 30 godzin. Większa moc i wydajność urządzenia pozwoli trochę skrócić ten długotrwały proces.

Na prędkość suszenia wpływa także temperatura. Niektóre suszarki do żywności wyposażone są w dwustopniową możliwość regulacji temperatury, w jeszcze innych regulacja jest płynna (najczęściej w przedziale od 35 do 70 stopni). W droższych modelach temperaturę można ustawiać przy pomocy pokrętła. Wiele modeli suszarek do żywności wyposażonych jest też w termostat, który pozwala na utrzymanie temperatury na stałym poziomie.

Przynajmniej dwustopniowa regulacja temperatury jest bardzo istotna z punktu widzenia produktów, które będziemy suszyć. Wyższa temperatura jest bardzo przydatna na początku suszenia, gdy w owocach czy warzywach jest jeszcze dużo wody. Po wstępnym obsuszeniu lepsza jest stała, nieco niższa temperatura.

Przykładowe ceny suszarek do żywności:

Suszarka Hoffen, cena ok. 75 zł

Suszarka Elstra 300W, cena ok. 100 zł

Suszarka Adler AD 6654, cena ok. 150 zł

Suszarka do owoców, grzybów, warzyw i ziół MPM MSG01, cena ok. 80 zł

Dodatkowe funkcje

Ze względów praktycznych warto zdecydować się na suszarkę z funkcją timera. Dzięki niemu suszarka wyłączy się sama po upłynięciu określonego czasu.

Bardzo ciekawą propozycją są suszarki rotacyjne. Takie modele wyposażone są w sita obrotowe. Dzięki temu, że sita podczas suszenia są w ciągłym ruchu, owoce i warzywa suszą się równomiernie. Równomierne suszenie ułatwiają także suszarki wyposażone w wentylator.

Na rynku są również dostępne suszarki z dodatkową funkcją… jogurtownicy. W urządzeniu można przygotować domowy jogurt lub kefir. Jednak zazwyczaj pojemniki na jogurt nie są dostępne razem z suszarką i trzeba je dokupić.

Jeśli uprawiamy zioła i będziemy często je suszyć, warto zdecydować się na suszarkę ze specjalnymi tacami czy wkładami do suszenia ziół. Składają się one ze znacznie drobniejszych otworów niż standardowe sita suszarek.

Przykładowe ceny suszarek do żywności:

Suszarka do grzybów 2w1 z jogurtownicą Browin, cena ok. 140 zł

Suszarka do owoców Sencor SFD 128E, cena ok. 160 zł

Suszarka Botti z regulacją temperatury, cena ok. 110 zł

Suszarka Zelmer FD1002, cena ok. 150 zł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *